V jedné kavárně jsem se kdysi setkala s nabídkou horké čokolády na špejli. Velice mě to zaujalo, neodolala jsem a tuto sladkost si objednala. A rozhodně jsem nelitovala, velmi krásně to vypadá a zároveň chutná. O co se vlastně jedná? V kavárně dostanete hrnek horkého mléka a k tomu jednu či více kostek čokolády na nanukové dřívku či špejli. S nimi si mléko zamícháte a voilà – lahodný nápoj je na světě!
Tuto jednoduchou nicméně efektivní záležitost si můžete vytvořit v teple domova během pár minut. Intenzitu chuti si můžete sami regulovat v závislosti na množství a druhu použité čokolády. Zároveň hotový výrobek můžete ozdobně zabalit a získáte tak originální vlastnoručně vyrobený dárek.
Co budete na výrobu potřebovat?
· Tabulku bílé, mléčné či hořké čokoládu (druh záleží na Vás).
· Špejle či nanuková dřívka.
· Silikonovou formu na pralinky či kostky ledu.
· Kolíčky na prádlo.
Jaký je výrobní postup?
Čokoládu nalámeme na menší kousky a roztavíme ji ve vodní lázni. Bílá čokoláda se rozpouští dříve než tmavá a mléčná.
Poté vezmeme silikonovou formu a položíme si ji na prkénko či tác, lépe se nám pak bude přenášet do lednice.
Čokoládu promícháme a nalijeme do menších formiček, nejlepší jsou různé pralinkové formy, díky kterým docílíme krásného vizuálního efektu. Postačí ale i forma na led, nicméně i ta by měla být silikonová.
Do formiček s čokoládou zapíchneme doprostřed dřívko či špejli a těsně nad formou ji připneme kolíčkem na prádlo. Jeho funkcí je držet dřívko, dokud čokoláda neztuhne, jinak by nám spadlo a čokoládu by nám poničilo.
Dáme hotový výrobek na několik hodin ztuhnout do lednice.
Po ztuhnutí jej šetrně z formy vyklepneme a uložíme do celofánu či jiného obalu.
Jak tento výrobek skladovat?
Nejlepší je čokoládu mít v lednici. Pokud toto vyrábíte jako dárek, je lepší zvolit čokoládu s vyšším obsahem kakaa (nejméně 70 %), aby se nám při převozu a následném darování neroztékala. Tento výrobek má trvanlivost přibližně jeden měsíc.
Dobrou chuť!